FÖNSTERDAGEN 16.5.2020

Fönsterrenoveringensdag 16.5.2020 har avbrutits för att förhindra koronaepidemin och för att skydda riskgrupper.

Den Nationella Fönsterdagen firas för andra gången i Finland lördagen den 16 maj 2020. Idén kommer från Sverige där dagen också firades första gången i fjol. Framöver blir temadagen förhoppningsvis minst ett nordiskt evenemang. I Finland koordineras den Nationella Fönsterdagen av Byggnadstraditionens Vänner r f tillsammans med andra parter som fungerar inom branschen.
Fönsterrenoveringsdagens syfte är att påminna om hur hållbara, kvalitativa och vackra gamla fönster är och att det lönar sig att värdesätta dem och hålla dem i skick.

Kom med och arrangera Fönsterdagen! Alla intresserade är välkomna att ordna olika typer av evenemang landet runt. Vi hoppa satt alla ställer upp – föreningar, företagare, myndigheter, museer och privatpersoner! Under dagen kan man exempelvis arrangera renoveringsvisningar, workshops, föreläsningar eller hembygdsvandringar som ställer fönstren i fokus.


HEJ BESÖKARE!


Under den Nationella Fönsterdagen, som firas i Finland den 16 maj arrangeras olika typer av evenemang, såväl i hantverkarverkstäder som av föreningar och privatpersoner. Du är välkommen med!
Du är hjärtligt välkommen också om du inte äger ett gammalt hus med gamla fönster. Efter den här dagen kanske du ser med vördnad och beundran på äkta gamla fönster. Du får möjlighet att prova olika verktyg och följa med hur en fönsterrenovering går till. Det är fascinerande att följe med kunniga hantverkares arbete.
Du kommer också att märka att fönsterbågarna med karmar inte är en mystisk helhet utan en fullständigt rationell konstruktion. Viktigt är också att minnas att skötseln av ett gammalt fönster är ett led i en hållbar utveckling. Om du gillar byggnadshistoria så vill du också att fönstren, men alla uttänkta detaljer, i ett hus skall vara äkta och stilenliga. Skönhet och praktikalitet i samma paket, så att säga.


HEJ EVENEMANGSARRANGÖR!


Vill du vara med och arrangera den Nationella Fönsterdagen? Det är både roligt och givande! Det lönar sig att vara med i Fönsterdagens dagens glada och positiva arbete där de gamla fönstrens värde lyfts fram. Varje deltagande person, yrkesman eller förening kan förverkliga ett evenemang som passar bäst; en verkstad, föreläsning, arbetsuppvisning, fönstervandring, utställning…
Börja så här: Meddela evenemanget via länken nedan. På så sätt kan vi som ansvar för Fönsterdagen sprida information om ditt evenemang. Vi lägger till alla evenemang på den här webbsidan och på våra Facebook- sidor.


FEM GODA SKÄL ATT SKÖTA OM ETT FÖNSTER


HÅLLER LÄNGE!
Ett traditionellt träfönster som är tillverkat och behandlat enligt gamla metoder håller i hundratals år under förutsättning att det sköts på rätt sätt.

LJUS!
Ett gammalt fönster har en sirligare profil än en modern fabriksprodukt. Glasytan är i regel större i ett gammalt fönster än i ett modernt i samma fönsteröppning.


EKOLOGISKT!
Ett traditionellt fönster, gammalt eller nytt, är oslagbart. Tillverkat av oimpregnerat kvalitetsvirke som sedan behandlas med linoljefärg och linoljekitt. Inga tillsatsämnen behövs, inte heller lösningsmedel. Återbehandling är enkelt då man använder traditionell färg och traditionellt kitt. Också gammalt glas har ett värde i sig. Via återvinningen kan man få tag på gamla fönsterrutor för renoveringsprojekt. Trävirke som har skadats av väder och vind kan bytas ut (fogarna kan i regel öppnas) eller så kan nytt friskt virke bara fälls in.


SKÖNHET!
Fönstret är en väsentlig del av husets arkitektur. Det verkliga mästerprovet på byggnadskonst kan ses i hus där fönstren är av samma årgång som själva huset. Fönstrets bågindelning och träprofilernas modell varierar under decennierna lika som hörnjärnen och beslagen – fönstret är en bild av sin tid! Fönstret kan egentli8gen jämföras med en fin möbel, som också är formad med största skicklighet. Därför tål inte ett gammalt, hantverksmässigt skapat hus, industriellt producerade känslolösa fönster som inte passar in helheten.

KULTURHISTORIA!
Ett äkta gammalt fönster berättar en tydlig historia från flydda dagar. När man förstår ett fönster så är det lättare att också förstå den gamla hantverkskonsten, de traditionella materialen och hur allvarligt man förr förhöll sig till byggandet. Genom att studera de gamla fönstrens stil och uppbyggnad kommer man nära byggnadskonstens och arbetets historiska rötter.


TA KONTAKT!

Byggnadstraditionens Vänner rf
Puolalaparken 7, 20100 ÅBO

Tfn 02-253 5653
Sihteeri(at)tuuma.net

Kansliet är öppet tisdag-fredag kl. 10-15